Blog

ПОВРАТАК ОТПИСАНИХ ЕПИЗОДА 1

Latinica

Ево мене опет данас.

1. Окупљамо се нас колико год је могуће окупити са сличним размишљањем и орних да кренемо у реализацију остварења насеља завичајних имања са по хектаром земље. Имања се остварују на принципима пермакултуре, Анастасијиних књига, и свих осталих које литература описује као самоодрживе, енергетски и Водно независне јединице.

2. Чак иако нас у првом моменту и нема 100 породица, идеја ми је да ми пронађемо земљиште које може да се купи које има највише или приближно 150 хектара. На тај начин ћемо, иако нас у почетку нема 100 породица, моћи касније да придружујемо људе којих ће бити све више и више а за њих ако нема довољно места у старту, нећемо моћи накнадно да „направимо“ земљу које нема.
И нисам ја хуман, па зато размишљам о онима који ће желети накнадно да се придруже, него из финансијских и практичних разлога је добро да нас има на крају 100 породица или приближно томе. Тако ће насеље бити најидеалније а и најисплативије и најфункционалније. Нисам ја то измислио, истраживања то и доказују.

3. Састанак свих заинтересованих у виду јавне расправе, скупштине или како год да то назовемо, где ћемо да се договоримо о стратегији односно да направимо план и програм и да поделимо задатке онима који су најадекватнији за њих. На пример, они који знају како се прави пројекат да га напишу, они који се баве правом да правно регулишу наш статус, како бисмо могли сами себе да представљамо и одлучујемо о сопственом насељу и у најави и касније када буде постојало у пракси. Они који се баве урбанизмом да помогну да се пројекат напише тако да буде применљив у пракси, они који се баве веб програмирањем да направе сајт нашег насеља, они који се баве … И тако редом… Има за сваким потребе и сваки проблем ће имати ко да најадекватнији разреши.

4.  Након састанка, свако има своје задатке, а сви заједно крећемо у реализацију…

Ето то је костур, свака примедба и додатак су добродошли, којим редом мислите или желите да све ово покренемо, пишите.

Већ имамо предлог да се организујемо и посетимо у Русији неко од већ формираних насеља, посаветујемо се са њима и из њиховог искуства извучемо поуке за себе.

Шта год да мислите да треба да урадимо, слободно пишите, све идеје се слушају и разматрају.

Поздрав, размислите, предлажите, ово се већ сада све предивно брзо одвија да ја не могу да се снађем сам.

Свако(м) добро!!!
Данило,
Хектар Земље

POVRATAK OTPISANIH EPIZODA 1

Evo mene opet danas.

1. Okupljamo se nas koliko god je moguće okupiti sa sličnim razmišljanjem i ornih da krenemo u realizaciju ostvarenja naselja zavičajnih imanja sa po hektarom zemlje. Imanja se ostvaruju na principima permakulture, Anastasijinih knjiga, i svih ostalih koje literatura opisuje kao samoodržive, energetski i Vodno nezavisne jedinice.

2. Čak iako nas u prvom momentu i nema 100 porodica, ideja mi je da mi pronađemo zemljište koje može da se kupi koje ima najviše ili približno 150 hektara. Na taj način ćemo, iako nas u početku nema 100 porodica, moći kasnije da pridružujemo ljude kojih će biti sve više i više a za njih ako nema dovoljno mesta u startu, nećemo moći naknadno da „napravimo“ zemlju koje nema.
I nisam ja human, pa zato razmišljam o onima koji će želeti naknadno da se pridruže, nego iz finansijskih i praktičnih razloga je dobro da nas ima na kraju 100 porodica ili približno tome. Tako će naselje biti najidealnije a i najisplativije i najfunkcionalnije. Nisam ja to izmislio, istraživanja to i dokazuju.

3. Sastanak svih zainteresovanih u vidu javne rasprave, skupštine ili kako god da to nazovemo, gde ćemo da se dogovorimo o strategiji odnosno da napravimo plan i program i da podelimo zadatke onima koji su najadekvatniji za njih. Na primer, oni koji znaju kako se pravi projekat da ga napišu, oni koji se bave pravom da pravno regulišu naš status, kako bismo mogli sami sebe da predstavljamo i odlučujemo o sopstvenom naselju i u najavi i kasnije kada bude postojalo u praksi. Oni koji se bave urbanizmom da pomognu da se projekat napiše tako da bude primenljiv u praksi, oni koji se bave veb programiranjem da naprave sajt našeg naselja, oni koji se bave … I tako redom… Ima za svakim potrebe i svaki problem će imati ko da najadekvatniji razreši.

4.  Nakon sastanka, svako ima svoje zadatke, a svi zajedno krećemo u realizaciju…

Eto to je kostur, svaka primedba i dodatak su dobrodošli, kojim redom mislite ili želite da sve ovo pokrenemo, pišite.

Već imamo predlog da se organizujemo i posetimo u Rusiji neko od već formiranih naselja, posavetujemo se sa njima i iz njihovog iskustva izvučemo pouke za sebe.

Šta god da mislite da treba da uradimo, slobodno pišite, sve ideje se slušaju i razmatraju.

Pozdrav, razmislite, predlažite, ovo se već sada sve predivno brzo odvija da ja ne mogu da se snađem sam.

Svako(m) dobro!!!
Danilo,
Hektar Zemlje

4 Comments

  1. Ovo je ideja o kojoj i ja razmisljam od kako sam procitala Anastasijine knjige. Veoma sam zainteresovana za udruzivanje i ideju samu po sebi. Iskreno verujem da je buducnost upravo na selu, tj takvim imanima. Kako da Vam se pridruzim? Koga da kontaktiram? Javite mi se, molim Vas.

    Veliki i srdacan pozdrav

    Gordana Franceskovic

    1. Универзум намешта све баш онако како треба и ништа није случајно!!!
      Добродошли!
      Писаћу Вам мејл,
      Поздрав,
      Данило

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *