Blog

ДОСАДАШЊИ РЕЗУЛТАТ

Latinica

Желим са свима вама да поделим колико сам срећан сто сам за овај веома кратак временски период упознао десетак и више предивних људи за које раније нисам ни знао да постоје ( а нису знали ни они за мене:-) ), а који такође покушавају да остваре исти или сличан сан.

Нисам мислио да сам баш једини у Србији који покушава да оживи идеју самоодрживог имања, али свакако нисам знао да нас толико има и да број сваког дана расте!

Свакодневно ми стижу нове информације са свих страна! Неко је већ купио земљу као појединачна породица и живи у складу са мештанима. Неко тражи свој хектар обилазећи Србију. Неко размишља о томе како је тешко наћи у Србији 100х хектара у комаду, неко већ зна где ИМА и 200 – 300 х у комаду, али не зна људе који би желели да остваримо насеље!!!
Неко зна да је за формирање таквог (или било каквог насеља) потребно тражити дозволу од урбанизма!!!
Неко зна о пермакултури много, неко зна како направити кућу од природних материјала, и тако…

Све ово вам пишем да бисте и ви знали коликом брзином се информација шири, идеја развија, и остварење ближи.

Нисам безвезе направио Google групу јер се тако много брже и лакше информација прослеђује свим заинтересованим а не само појединцу.

Толико за сада. Придружите се дискусијама слободно, то нам свима помаже.

Свако(м) добро!!!
Данило,
Хектар Земље

 

DOSADAŠNJI REZULTAT

Želim sa svima vama da podelim koliko sam srećan sto sam za ovaj veoma kratak vremenski period upoznao desetak i više predivnih ljudi za koje ranije nisam ni znao da postoje ( a nisu znali ni oni za mene:-) ), a koji takođe pokušavaju da ostvare isti ili sličan san.

Nisam mislio da sam baš jedini u Srbiji koji pokušava da oživi ideju samoodrživog imanja, ali svakako nisam znao da nas toliko ima i da broj svakog dana raste!

Svakodnevno mi stižu nove informacije sa svih strana! Neko je već kupio zemlju kao pojedinačna porodica i živi u skladu sa meštanima. Neko traži svoj hektar obilazeći Srbiju. Neko razmišlja o tome kako je teško naći u Srbiji 100h hektara u komadu, neko već zna gde IMA i 200 – 300 h u komadu, ali ne zna ljude koji bi želeli da ostvarimo naselje!!!
Neko zna da je za formiranje takvog (ili bilo kakvog naselja) potrebno tražiti dozvolu od urbanizma!!!
Neko zna o permakulturi mnogo, neko zna kako napraviti kuću od prirodnih materijala, i tako…

Sve ovo vam pišem da biste i vi znali kolikom brzinom se informacija širi, ideja razvija, i ostvarenje bliži.

Nisam bezveze napravio Google grupu jer se tako mnogo brže i lakše informacija prosleđuje svim zainteresovanim a ne samo pojedincu.

Toliko za sada. Pridružite se diskusijama slobodno, to nam svima pomaže.

Svako(m) dobro!!!
Danilo,
Hektar Zemlje

 

8 Comments

  1. Tako je Danilo – pozitivna energija je nezaustavljiva. Ideja o 200h je preveliki zalogaj, jer zaista treba ooogromna administracija da bi se dobila dozvola da se tu gradi naselje. Moze da se pocne i bez toga – ali zar mislis da moze da prodje nezapazeno prodaja 200h i istovremena ( ili skoro istovremena ) gradnja na svih 200h??? I zar stvarno mislis da u tom slucaju ne bi bilo problema?? Poenta i jeste da sve nastane spontano, i da raste iz manjih celina .. Mnogo je brze tako nego kupovina tako velike povrsine za naselje odjednom .. 🙂 Moje skromno misljenje

    1. Па нисам ни казао да ћемо у пракси одмах тражити 200 хектара, само желим да планирамо да уколико неко касније буде пожелео да се придружи има где, јер земља се не може направити ако је физички нема…

  2. Dobra ideja je 200 hektara. U svakom slucaju se moze rezervisati i ne mora se odmah kupiti svih 200 hektara, moze se dati kapara. Vazno je prvo ozvaniciti, legalizovati nameru. Treba se voditi racuna kako to sve formulisati i osnovati neku organizaciju koja stoji iza svega. Proveriti pazljivo da li neka strana organizacija moze da da nepovratna sredstva za deo projekta sa tim bi se sredstvima moglo mnogo, cak i kupiti nekoliko hektara za zajednicki prostor,a i za one komsije koji momentalno nemaju mogucnost da kupe hektar- Zao mi je sto danas suprug i ja nismo mogli doci na sastanak, a preko SKYPe nismo mogli nista cuti. Danilo poslala sam ti na SKIPE nekoliko teza sta bi trbalo prvo da se ispita zakonski treba biti zasticen.

  3. Misljenja sam da kod nas oko saglasnosti i dozvola ide mnogo sporo pa cak se pojavi i neko koji to zeli da zakoci…ostajemo na istom putu radi ostvarivanja cilja radi sireg interesa..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *