Blog / Дневник / Хектар Земље

Потрудимо се да заиста разумемо свог суседа

Latinica

Промишљао сам о покретима главе Човека који нешто потврђује и онога који нешто одриче. Колико сам успео да схватим, климањем горе-доле у знак одобравања потврђује више од половине Човечанства. Померањем главе лево-десно одричу тих више од половине Човечанства. 

 

Међутим, имамо и контра ситуацију где климањем главе горе-доле одричу оних осталих мање од половине Човечанства, док истовремено потврђују климањем главе лево-десно.

 

Да ли сте икада размишљали зашто је то баш тако? Управо да би се суседи посвађали јер се заправо не разумеју. Такву ситуацију имамо код Бугара и Македонаца у односу на Србе. 

А Грци чак користе реч НЕ у знак потврђивања. Уопште сада не улазим у то ко користи чију реч са тотално супротним значењем. То није тренутно важно. Зашто се исти правац климања главе користи у потпуно супротном значењу такође код суседа?

Промислимо? Да ли је то управо зато да бисмо се посвађали зато што се заправо не разумемо? А веома смо сујетни да бисмо промислили шта заиста значи суседово климање или одмахивање главом за њега? Шта заправо он нама говори?

 

Потрудимо се да суседа разумемо заиста. Питајмо га на све могуће начине шта он то нама заправо говори. Учинимо посебне напоре да се разумемо јер апсолутно све свађе које се догађају Човеку, догађају се зато што не разуме истински другог Човека.

 

Здравља Светлим Мислима Нашим!

Свако(м) добро!!!

Данило

Potrudimo se da zaista razumemo svog suseda

Promišljao sam o pokretima glave Čoveka koji nešto potvrđuje i onoga koji nešto odriče. Koliko sam uspeo da shvatim, klimanjem gore-dole u znak odobravanja potvrđuje više od polovine Čovečanstva. Pomeranjem glave levo-desno odriču tih više od polovine Čovečanstva.

Međutim, imamo i kontra situaciju gde klimanjem glave gore-dole odriču onih ostalih manje od polovine Čovečanstva, dok istovremeno potvrđuju klimanjem glave levo-desno.

Da li ste ikada razmišljali zašto je to baš tako? Upravo da bi se susedi posvađali jer se zapravo ne razumeju. Takvu situaciju imamo kod Bugara i Makedonaca u odnosu na Srbe.

A Grci čak koriste reč NE u znak potvrđivanja. Uopšte sada ne ulazim u to ko koristi čiju reč sa totalno suprotnim značenjem. To nije trenutno važno. Zašto se isti pravac klimanja glave koristi u potpuno suprotnom značenju takođe kod suseda?

Promislimo? Da li je to upravo zato da bismo se posvađali zato što se zapravo ne razumemo? A veoma smo sujetni da bismo promislili šta zaista znači susedovo klimanje ili odmahivanje glavom za njega? Šta zapravo on nama govori?

Potrudimo se da suseda razumemo zaista. Pitajmo ga na sve moguće načine šta on to nama zapravo govori. Učinimo posebne napore da se razumemo jer apsolutno sve svađe koje se događaju Čoveku, događaju se zato što ne razume istinski drugog Čoveka.

 

Zdravlja Svetlim Mislima Našim!

Svako(m) dobro!!!

Danilo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *